Tiroli csavart
ALAPRECEPT HOZZÁVALÓK:
búzaliszt BL 55 | 4200 g |
rozsliszt RL 60 | 1200 g |
Rusztikus 10%-os kenyérkeverék | 600 g |
só | 180 g |
élesztő | 180 g |
víz | 4000 g |
Dagasztási idő (spirálkaros dagasztóval): 4 + 10 perc
Tésztahőmérséklet: kb. 27 °C
Dagasztás után a tésztát olajjal kikent edénybe kiszedjük, majd 60 percig pihentetjük.
Az első 30 perc után a tésztát átlevegőztetjük, majd feldolgozzuk, formázzuk:
40 cm-es csavartat készítünk és baguett-lemezre helyezzük, végül újabb 30-45 percig szobahőmérsékleten kelesztjük.
Termékváltozatok ízesítése 1000 g tésztához:
Pritamin paprikás: 100 g pritamin paprika (apró kockára vágva)
Bacon szalonnás: 100 g bacon szalonna (apró kockára vágva és elősütve)
Zöldfűszeres: 5 g zöldfűszer (pl. snidling vagy bazsalikom)
Gőzzel telt sütőben 230 °C-on sütjük, 10 perc után a tiplit kinyitjuk és a hőmérsékletet 200 °C-ra csökkentjük.
Sütési idő: kb. 30 perc (400 g-os termék)
Termékjellemzők:
- karakteres, markáns íz
- alpesi jellegű, hosszantartóan ropogós héj
- mediterrán típusú szaftos bélzet
- hűtött és fagyasztott technológia is alkalmazható